10+2 πραγματα που εμαθα τα 3 τελευταια χρονια

Πέρασαν κιόλας 3 χρόνια..

Και το μικρό μου αγοράκι, το πλασματάκι αυτό που δεν ήξερα πως να το κρατήσω, που ξυπνούσα για να τρέξω πάνω του να δω αν αναπνέει, που ήταν η αιτία να έρθει η ζωή μου τούμπα, είναι πλέον ολόκληρος “άντρας” με άποψη για το κάθε τι και με τρελές τάσεις ανεξαρτησίας!

Κάθε μέρα με το αγόρι αυτό ήταν και ένα τεράστιο μάθημα. Μάθημα για τις ανθρώπινες σχέσεις, για τις αξίες, για την αγάπη…

Σας παρουσιάζω λοιπόν τα 10+2 πράγματα που έμαθα αυτά τα 3 χρονιά (φανταστείτε τι έχει να γίνει με την κόρη-λα ρους μπριτανικα η #manalwyer)

1.Σ´αγαπώ μαμά: Το έχω ξαναγράψει και σε άλλα posts, το παραδέχομαι και σε συζητήσεις, θα το ξαναπώ και απο εδώ.
Μόνο όταν γίνεις #mana, καταλαβαίνεις, την αγάπη της γυναίκας που σ’ έφερε στον κόσμο και αν και ίσως  δεν  καταφέρεις ποτέ να της εκφράσεις την ευγνωμοσύνη σου, αυτή κοιτάζοντας το παιδί της που πλέον έχει δικό του παιδί ξέρει, ακούει, αισθάνεται τα χιλιάδες σ´αγαπώ και τα άπειρα συγνώμη που σιωπηλά της λες…

2. Απο τύχη ζωντανοί: Είναι γεγονός. Ζούμε από τύχη…
Είναι απίστευτο πως καταφέραμε να είμαστε αρτιμελείς και ζωντανοί, εμείς η γενιά της κονσερβοποιημένης φρουτόκρεμας, της χωρίς όριο έκθεσης στον ήλιο, της ανύπαρκτης οικιακής προστασίας (στοπ πρίζας, κάγκελα και άλλα προστατευτικά), τον ανενημέρωτων παιδιάτρων!!
Σε καμία περίπτωση δεν είμαι της άποψης του “έλα μωρέ εμείς δηλαδή τι πάθαμε”…Θεωρώ οτι εφόσον υπάρχει ενημέρωση, οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας!!
Παρ’ όλα αυτά…νιώθω λίγο σούπερ ήρωας!

3.Σαν την αγάπη τους δεν έχει: Η γέννηση του γιου μου και η εξέλιξη της ζωής του, με έκαναν να συνειδητοποιήσω ότι σαν την αγάπη των παιδιών δεν έχει!
Είναι τόσο κλισέ όλο αυτό, αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικό!
Τα παιδιά είναι τα μοναδικά που θα κοιμηθούν τσατισμένα κ το επόμενο πρωί θα κουρνιάζουν στην αγκαλιά σου, είναι αυτά που θα βρεθείτε σε κατάστημα παιχνιδιών, θα σας ακούσει όλο το κατάστημα, θα του αρνηθείτε τα πάντα και σε λίγη ώρα θα το έχει ξεχάσει!
Το παιδί σου σ´αγαπάει τόσο πολύ, που αν και το “πλήγωσες” …με τον εισβολέα που του κουβάλησες στο σπίτι, θα τον αποδεχτεί γιατί του το ζητάς εσύ!!
Όλα αυτά μέχρι την υπέροχη φάση της εφηβείας (μαμά και πάλι συγνώμη…)

4.Ελλάδα…χώρα του φωτός??? Γίνεσαι που λες #mana και καλείσαι θέλοντας και μη να συνεργαστείς με το ελληνικό δημόσιο!
Είμαι σίγουρη, ότι πολλοί θεωρείτε αυτήν την συνεργασία πιο δύσκολη και από το μεγάλωμα του ίδιου του παιδιού !!
Κ αν και από το επάγγελμα σου είχες μια κάποια υποψία για την κατάσταση Μπανγκλαντές, όταν έρθει η ώρα να συμβληθεί το δόλιο το τέκνο με το ελληνικό δημόσιο, το μεγαλείο του έρχεται και σε ξεπερνά!Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί τόσα μα το χαρτιά, γιατί τόση καθυστέρηση, γιατί τόση ταλαιπωρία ειδικότερα σε μια μάνα που χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει!!!
Φαντάσου ταλαιπωρία όταν θα πάει φαντάρος…!

5.Έκαστος στο είδος του: Είμαι υπέρμαχος της άποψης ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι καλός σε όλα!Γι αυτό και πολλές φορές μετανιώνω που δεν εξειδικεύτηκα κάπου στην επιστήμη μου!
Ωστόσο, το μεγάλωμα του γιου μου μ’ έκανε να συνειδητοποιήσω ότι η παιδίατρος δεν μπορεί να είναι παιδαγωγός, η παιδαγωγός δεν μπορεί να είναι παιδίατρος ή παιδοψυχολόγος και η #mana αν εξαιρέσεις την δύναμη του ενστίκτου, δεν μπορεί να είναι τίποτα από τα παραπάνω!!
Γι αυτό ο καθένας ας κοιτάει την δουλειά του και οι #manaδες την δικιά μας.

6.Υγεία πάνω απ’ όλα: Άλλη μια φράση κλισέ, που εννοείται πως την εννοούσα και την χρησιμοποιούσα και προ τέκνων, ωστόσο ειλικρινά σας μιλάω δεν μ’ έχει πονέσει τίποτα περισσότερο από το παιδί μου να ταλαιπωρείται από κάποια ίωση και δεν έχει ραγίσει περισσότερο η καρδιά μου όταν σκέφτομαι μαμάδες στα νοσοκομεία για σοβαρά ή λιγότερο σοβαρά ζητήματα!!!

7.Ποτέ μην λες ποτέ, ίσως αύριο να αλλάξεις γνώμη και να πεις το ΝΑΙ:
Ναι στο τάπερ με κεφτεδάκια (ψημένα στο φούρνο βεβαίως βεβαίως) σε οποιαδήποτε εξόρμηση
Ναι στην ανησυχία για το “μπουφάν πήρες”??
Ναι στην ΤV και το TABLET όταν η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο!
Ναι στα χατίρια μετά απο μια ζεστή αγκαλιά
Ναι έχω γίνει #mana κουκουβάγια
Και ΝΑΙ ρε #mana: “έχω γίνει σαν και σένα”

8.Τέρμα το Εγώ, πάμε για το εμείς
Όταν κάνεις παιδιά, αγαπημένα πρώην εγωκεντρικά γουρούνια, ο κόσμος σταματάει (διασταυρωμένα) να γυρίζει γύρω απο εσάς!!!
Με έναν συγκλονιστικά γρήγορο τρόπο το εγώ γίνεται εμείς και η μαμά με τον μπαμπά (αν και κάποιες φορές το ξεχνάνε), αφήνουν το λατρεμένο ΕΓΩ τους να ξαποστάσει και πορεύονται με γνώμονα το ΕΜΕΙΣ!
Και είναι δύσκολο. Και είναι όμορφο…πολύ.

9.#mana σε νιώθω:τι κι αν είναι τόσο δα μικρά, τι κι αν δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν, τα παιδιά μας ακόμα και μέσα στην κοιλιά μας, καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα!
Μια #mana πιεσμένη, αγχωμένη ή στρεσαρισμένη σίγουρα θα επηρεάσει την ψυχολογία του μωρού της.
Γι αυτό, τα προβλήματα μας μακριά απ´ τα παιδιά μας-θα έχουν όλο το χρόνο να βιώσουν τα δικά τους!

10.Το πιο ακριβό παιχνίδι, αυτό που παίζουμε μαζί. Τι κι αν έχεις διανύσει χιλιόμετρα στα παιχνιδάδικα, τι κι αν έχεις ψάξει για το καλύτερο παιχνίδι,τι κι αν είσαι διατεθειμένος να δώσεις ένα μηνιάτικο για κάστρα, πλοία αυτοκίνητα…το παιχνίδι που παίζετε μαζί είναι αυτό που θα το κάνει το πιο ευτυχισμένο.

10+1 Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Είπαμε το να μεγαλώνεις παιδιά, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο. Απαιτεί θυσίες και στερήσεις.
Χάνεις πολύ-ίσως και όλο- το προσωπικό σου χρόνο και η καθημερινότητα σου αλλάζει!
Αλλά όπως σας είχα πει και στο once a party animal, always a party animal?, χωρίς την ουρά μου (την διχαλωτή πια) δεν πάω πουθενά

10+2 Μπαμπά του παιδιού μου Σ´αγαπώ
Το έχουν γράψει όλα τα μαμαδοsite και όλα τα επιστημονικά βιβλία πως η ζωή του ζευγαριού μετά το παιδί αλλάζει!
Και ισχύει, και κάποιες φορές είναι σκληρό.Και κάποιες φορές δεν αντέχεται. Όμως, οτι κι αν ειπωθεί, συμβεί ή…τελειώσει, ο μπαμπάς Μας θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας!

 

Υ.Γ. Επειδή το καλοκαίρι είναι μπροστά μας και τα τρίχρονα σε εκπλήσουν κάθε μέρα, πιθανότατα θα έχουμε και part#2

 

Σε αυτό το αγόρι λοιπόν που 3 χρόνια τώρα μ’ έχει διδάξει περισσότερα από όσα έχω καταφέρει εγώ να του διδάξω, είναι αφιερωμένο το παραπάνω  post (όπως κρυφά ήταν, είναι και θα είναι όλα τα posts αυτού το blog).

 

Advertisements

2 thoughts on “10+2 πραγματα που εμαθα τα 3 τελευταια χρονια

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s